Smaakmakers

Onze lokale smaakmakers

Marchigiana rundvlees van De Kemphaan – De Stadsboerderij van Tineke van den Berg en Tom Saat is een biologisch-dynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw en groenteteelt. De graasgebieden en de akkers liggen verspreid in en rond Almere. Zo tref je er uien, luzerne, erwten, en kool, of zelfs koeien. De boer beheert op milieuvriendelijke wijze de groene ruimte. Het erf ligt op stadslandgoed De Kemphaan.
www.stadsboerderijalmere.nl

GAOS scharreleieren – Geduldig Aandachtig Onbekommerd Samenwerken, ofwel GAOS is een gecertificeerd biologisch dynamisch landbouwbedrijf bij Lelystad. Daar proberen Jos Jeuken en Ellen Krul een weg te vinden om duurzaam te kunnen produceren. Met chicks on the move leverancier van onze Gaostische scharreleieren.

Zalm van de Jongens van De Fant – Wat begon als hobby, is nu werk. De broers Gerrit, Harm en Frans Post rookten al van jongsaf aan poon op Urkerdag. Hun dagelijkse bezigheid bestond uit de verwerking van verse vis bij vader Frans Post, bijgenaamd ‘de Fant’. Ze roken vooral zalm en makreel, maar ook poon en IJsselmeerpaling. Daarnaast bakken ze verschillende soorten vis, klaargemaakt in eigen huis.
www.jongensvandefant.nl

Ko-Kalf Kroketten – Ko van Twillert heeft met Ko-Kalf vanuit Elburg, net buiten de polder, wel een heel bijzondere kroket op de markt gebracht. Namelijk een biologische kroket waarin uitsluitend biologische producten zijn verwerkt. Dus zonder geur-, kleur- en smaakstoffen, zonder conserveringsmiddelen, antioxidanten en niet toegestane E-hulpstoffen.
www.ko-kalf.nl

Heerlijke Hofsappen – Maaike Bischot en Gaia Firth beheren vlakbij de Warmonderhof in Dronten een boomgaard. Op 23 ha staan meer dan 30 verschillende appel- en perenrassen, zoals de appels Santana, Evelina, nr 251, Top Orange en de peren Concorde, Carmen, Gieser en Beth. Daarnaast staan er rode, witte, zwarte en kruisbessen, frambozen, pruimen, kiwibessen en rozebottels.
www.warmonderhof.nl

Polderzoom boerenmeshangerkaas – Al meer dan 100 jaar werkt de Van Wees familie gepassioneerd aan de lekkerste en ambachtelijke ‘Meshangerkaas’. Deze kaas wordt in Dronten gemaakt van verse weidemelk en bereid volgens het traditionele familierecept. Kom vooral langs en ervaar de unieke smaak van de boerenkaas waar ze zo trots op zijn.
www.polderzoom.nl

Appeltjes van Vereecken – Net buiten Dronten ligt het 48 hectare tellende fruitbedrijf van de familie Vereecken. Een bijzonder bedrijf dat waarde toevoegt aan haar fruitproducten. Zo wordt de jaarlijkse appel- en perenoogst van de ongeveer 350.000 fruitbomen aangewend als eindproduct voor winkels, handel of veiling.
www.vereeckenfruit.nl

Tietema stijlvolle bakkers – De knapperige korst, de malse kruim. Je ziet het, je ruikt het, je proeft het. Van brood tot banket, van gezond ontbijt en verantwoord lunch tot feestelijk moment of lekker tussendoortje. Met keuze uit alleen al 50 broodsoorten. De bakkers bereiden hun producten met natuurlijke ingrediënten en puur vakmanschap, en in een aantal gevallen gebruiken ze regionale granen.
www.tietema.nl

Varkens van Weidsicht – Hier valt het houden van varkens onder de biologische productie. Voorwaarde is dat de dieren vrij in het land kunnen lopen. Alleen tijdens de periode dat ze biggen werpen, verblijven ze in een hok met uitloop. Naast een prettig leven voor de dieren vind je dit in de smaak terug: een stukje varkensvlees van eigen Flevolandse bodem.
www.weidsicht.nl

IJsboerderij De Flevo Pionier – Kees en Anja de Groot uit Dronten hebben zowel een passie voor hun melkveehouderij als voor ijs maken. Ze proberen een goed en lekker ijsproduct te maken waar veel mensen van kunnen genieten. Daarom verzorgen ze hun koeien optimaal en kijken ze voortdurend naar de juiste ingrediënten voor hun ijs. Zodat u kunt genieten van een heerlijk ambachtelijk product.
www.ijsboerderijdeflevopionier.nl

Eend van Quaack – Marco van Veldhuisen uit Biddinghuizen onderneemt met Quaack eerlijk, heerlijk en anders. Met hart voor hun pekingeenden. Doe je iets met liefde, dan proef je dat. Nieuwsgierig naar deze fijne smaak: proef de pekingeend van Quaack. Een bijzondere watervogel en niet te vergelijken met ander pluimvee, dat zie je en meer nog: dat proef je.
www.quaack.nl

Aardappelen en uien van B(r)oer Smit – Gerard en Monique Smit telen op hun akkerbouwbedrijf bij Lelystad op biologische grondslag diverse gewassen. Hun ambitie was het om de teelt en bedrijfsprocessen zo dicht mogelijk bij de natuur houden. Het werken zonder kunstmest en beschermingsmiddelen gaf hen voldoening. Hun met zorg geteelde aardappelen en uien komen onder meer in de keuken van Flantuas terecht.

Groenten van De Warmonderhof – Reggy en Dianne Waleson maken op het tuinbouwbedrijf van de Warmonderhof in Dronten studenten enthousiast voor de vollegronds fijne groenteteelt. Uitgangspunt is hoe de werkzaamheden op het juiste moment en afgestemd op het geheel van aarde, plant en kosmos uitgevoerd kunnen worden. Dat leidt tot een grote diversiteit aan gewassen, waar Flantuas de vruchten van plukt.
www.warmonderhof.nl

De Lelystadse boer
Stichting De Lelystadse Boer is opgericht op 1 november 2016. Een club van zestig boeren rondom Lelystad Airport in een gebied zo groot als 6.000 voetbalvelden, goed voor zo’n 50 miljoen euro omzet per jaar. Op termijn vinden er 45.000 vliegbewegingen per jaar plaats vanuit en naar ons gebied. Maar wij willen omdenken. Wij geloven dat we samen met het vliegveld, het businesspark, de gemeente, de provincie en andere belanghebbenden kansen kunnen pakken en mooie projecten kunnen realiseren.
www.delelystadseboer.nl