Nieuws

Hoe smaakt een tulpenbol?

De hele week besteden wij al aandacht aan de tulp en aan de bollen in de provincie.

Vrijdag een bijzonder onderwerp, misschien voor sommigen zelfs een gevoelig onderwerp. Gerard van Ommen kijkt hoe het is om te koken met tulpenbollen.

Gerhard Flantua, ofwel ‘Boer Kok’ van Stadsboerderij Lelystad is gek op vergeten groenten. Hij gaat samen met Gerard van Ommen bloembollen bereiden én proeven.

Bekijk de video

Bron: Omroep Flevoland

100% Flevolandse smaakbeleving

Zo’n 70 top-koks die verenigd zijn in Euro Toques, genoten begin april van al het goede dat Flevoland te bieden heeft. Na een informatieve ledenvergadering bij Restaurant Flantuas verplaatste het besloten gezelschap zich namelijk naar de locatie van ‘Boer Kok.’ De authentieke landbouwschuur, ooit een basis van waaruit de vruchtbare Flevolandse kleigrond werd ontgonnen, vormde een sfeervol decor met houtgestookte veldkeukens en open vuur. Samen met zijn team serveerde Boer-Kok (Gerhard Flantua) de Smaak van Flevoland met Polder-kippen, Quaack eenden, Marchigiana rundvlees, Weidsicht-varkens, vergeten groenten als pastinaak en gele biet én smaakvolle Polderzoomkaas. De ‘Jongens van de Fant’ maakten het compleet met vers gerookte zalm en schar. Kortom: alle ingrediënten voor een onderscheidende en 100% Flevolandse smaakbeleving.

Culinaire tradities
Niet vreemd dat de gasten genoten van de passie die ten toon werd gespreid. De leden verbinden zich namelijk vanuit een zeer sterke collegiale houding aan de doelstellingen van Euro Toques. Zo kiezen ze bijvoorbeeld voor het behoud van nationale en culinaire tradities en kiezen voor onafhankelijkheid ten opzichte van leveranciers. Waar mogelijk maken ze gebruik van producten van eigen bodem en streek. Kenmerkend is ook de aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. ,,Het zijn doelstellingen die voor ons heel vanzelfsprekend zijn, maar waar we ons ook nog steeds mee kunnen onderscheiden’’, aldus Gerhard Flantua.

 

Van Bron tot Bord “life” op de horecava

In het kader van bron tot bord (boek komt binnenkort in de winkel) heeft Gerhard samen met zijn dochters “life” gekookt op de Horecava, de opdracht was winkelen in de versmarkt van Deli XL . A’la minute gerechten bedenken en koken met verse streekproducten, een impressie en een interview Rtv Noord Holland. Bekijk de uitzending

Dichterbij Flevoland (Rabobank)

Zaaien, plukken, oogsten, proeven, leren en werken met lokaal voedsel. Gerhard Flantua nodigt ons uit om te genieten op en van Stadsboerderij Lelystad. Over een droom die werkelijkheid wordt. Lees het hele artikel uit de Dichterbij Flevoland.

Nieuwsbericht Gemeente Lelystad:

De gemeente Lelystad heeft grond met opstallen verkocht aan Gerhard Flantua. Hij begint onder de naam ’Boer Kok’ een stadsboerderij op een voormalig agrarisch bedrijf aan de Meerkoetenweg 9. Dat gebeurt op grond dat deel uitmaakt van het Lelystad Airport Businesspark van NV OMALA. Lees meer.

 

Terras Top 100: Flantuas, Lelystad (2016)

We ‘landen’ op het terras van Flantuas Restaurant Luchthaven Lelystad – zoals de officiële benaming luidt – maar beter bekend als het smakelijk middelpunt van de vliegende bewegingen in de provincie Flevoland.

Lees het hele bericht hier.

Bron: Misset Horeca

NRC Recensie: Kantine met vleugels

Simpele gerechten, met liefde, aandacht en lokale producten bereid – dat hoeft allemaal niet veel te kosten. Restaurant Flantuas is zeker de moeite waard om eens voor om te rijden, als je toch op de weg zit. En het blijft een machtig uitzicht, zo’n opstijgende politiehelikopter.

Lees de hele recensie

Bron: NRC